Pesto di basilico
I Ligurias daler vokser det sunn og delikat basilikum, omgitt av vind og kysset av solen store deler av året. Denne basilikumen har små blader,og er den som anvendes for å anrette den mest kjenne genovesiske oppskriften, Pesto.
Pesto er en saus som blir brukt til pasta, og helst til pastatypene Trofie eller Lasagnette.
Opprinnelig oppskrift innebærer at sausen lages i morter. I dag er det vanligere å bruke kjøkkenmaskin for å mose sammen de deilige ingrediensene. Sausen skal bli myk og ganske tjukk.
Ingrediensene er basilikum (genovese DOP), pinjekjerner, hvitløk, parmesan, pecorino, salt og olivenolje extravergine.
Man finner pestoretter hvorsomhelt i Liguria, i pastaretter, på pizzaen og på farinataen.
Kjærligheten til denne type saus, som er listet på «Certificazione di Patrimonio culturale immateriale dell’Umanità», har gjort at det hvert år holdes verdensmesterskap i pestolaging, naturligvis i Genova