Focaccia al formaggio
Opprinnelig fra Recco, er denne en av de mest historiske, berømte og mest eksporterte produkt fra det Liguriske kjøkken. Legenden sier at allerede fra 1099 tilberedte man focaccia al formaggio, under de første korstogene. Retten kommer sannsynligvis fra tiden da innbyggerne
Mes-ciùa
En suppe av belgfrukter og korn, typisk «husmannskost» fra La Spezia, kanskje importert fra Nor-Afrika. Navnet er dialekt for «mescolata», som betyr «blandet». Suppen ble tilberedt med det man hadde for hånden, uten at det var så nøye med doseringen. Ofte
Focaccia
Focaccia og du tenker på Genova. Denne sammenhengen er selvfølgelig, mange av de dagpendlerne til Genova returnerer med fersk focaccia til familien. Man kjøper og tar med seg i hånden. For focacciaen er bedre (best mener de innfødte) i Genova
Pesto di basilico
I Ligurias daler vokser det sunn og delikat basilikum, omgitt av vind og kysset av solen store deler av året. Denne basilikumen har små blader,og er den som anvendes for å anrette den mest kjenne genovesiske oppskriften, Pesto. Pesto er en
Farinata
Farinata er en rett som må nytes rett fra ovnen, god og varm. Den lages av en blanding av vann, kikertmel, salt og olivenolje extravergine. Den stekes i vedovn kobberform, til den har en sprø og godt stekt skorpe. Den kan
Bagnun
I Riva Trigoso, noen få kilometer fra Sestri Levante, har ansjosen blitt hovedingrediensen i bagnunen, en spesiell fiskesuppe som bringer tilbake smaker av fortiden. Nylig fisket ansjos stekt i panne, tilsatt en tomatsaus av fersk tomat, løk, olje, tørr hvitvin,
Ciuppin
Hva er bedre enn en god fiskesuppe, av nyfisket fisk. Som i norsk tradisjon, har også Liguria en lignende tradisjonsrik suppe. Opprinnelig kommer retten fra bruk av fiskerester. Typen av fisk kan variere mellom steinfisk, ansjos, «grongo» og blandet småfisk. Fisken
Cubelletti
Også kalt «Gobelletti di Rapallo», et navn som refererer til metallformen som gir den karakteristiske formen. Dette er en type småkake, fylt med frukt, helst eplesyltetøy, som stammer fra småbyen Rapallo. De ansees riktignok som typiske også for Ponente, Cogoleto, Finalborgo
Gattafuiun
Legenden forteller at, i områdene rundt Levanto (provinsen La Spezia), gikk gruvearbeidernes hustruer på et sted kalt «la gatta», på jakt etter ville urter de kunne bruke som fyll i store ravioli, som de så frityrstekte i kokende olje. En gammel