a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

5 tips for fotturer i Cinque Terre, Italia

Hva er viktig å vite hvis man skal tilbringe ferien i italia, og ønsker å gå fotturer på turstiene  i Cinque Terres vakre landskap?

Her finner du våre beste tips og svar på hyppig stilte spørsmål fra dem som planlegger vandreferien i Cinque Terre.

1 – Trenger jeg å kjøpe “Cinque Terre Card”, og i tilfelle hvilket?

Den mest kjente og hyppigst besøkte turstien er uten tvil Sentiero Azzurro (sentiero n.2). Denne knytter sammen alle de fem landsbyene i Cinque Terre, men siden 2012 er det kun stiene som går mellom Monterosso og Vernazza, og mellom Vernazza og Corniglia, som er åpne. De resterende (mellom Corniglia og Manarola og mellom Manarola og Riomaggioe) er stengte, grunnet flere jordras som har funnet sted de siste årene. Det finnes heldigvis gode alternative turstier mellom de sistnevnte byene, som ikke krever inngangsbillett.

For å gå på “Sentiero Azzurro” trenger man å betale for adgang, fra hver av de fem landsbyene. Man kan kjøpe et kort som inkluderer alle adganger (Cinque Terre Card), som man klipper ved hver av landsbyene. Cinque Terre Card kan man kjøpe i alle informasjonssentre og/eller ved togstasjonen i alle byene.

Man kan også kjøpe “Carta Trekking” eller “Carta Treni” (for tog). Kortet som inkluderer kun fotturene (carta trekking) gir inngang til stiene og til busser i landsbyene, mens kortet “Carta treni” inkluderer adgang til stien og togene mellom La Spezia og Levanto i 24 timer.

Hvis man ønsker å gå så mye tur som mulig, uten å ta noe særlig tog, holder det med “Carta Trekking”. Hvis man heller ønsker å benytte seg av togene flere ganger (3 eller flere), bør man vurdere “Carta Treno”.

5 terre card treno5 terre card trekking

 

2 – Trenger man guide på fotturene i Cinque Terre?

Mange spør om det er nødvendig med guide på fotturene i Cinque Terre.

Guiden er ideelt for store grupper, men også for dem som ønsker å vandre samtidig som man får seg fortalt landsbyenes historie og historien til områdets lange bondetradisjon. “Terrassemarkene” man ser nedover fjellsiden har på ny blitt interessante dyrkeområder for landsbyenes unge.

Guiden er en ekspert på alt dette og på stiene og områdene rundt. Guiden kan anbefale den beste ruten, også dersom man ønsker å ta noen alternative turstier, utenom den klassiske “Sentiero Azzurro”. De er i tillegg organiserte, med forsikringsgaranti, og kan trå til dersom noe uforutsett skulle skje.

Når man bestemmer seg for å bruke guide, bør man forsikre seg om at dette er offisielle, godkjente guidetjenester, som jobber for nasjonalparken.

Det er mange personer som tilbyr lignende tjenester, til noe lavere priser, men det er mange kontroller og disse risikerer sanksjoner dersom de blir tatt som ikke offisielt godkjente guider.

Prisen for guiding er cirka 220-250 euro for en hel dag.

 

3 – Hvilken er det beste perioden å reise til Cinque Terre?

Det er lett å tro at sommeren er det beste tidspunktet for å besøke Cinque Terre. Selv om man i denne perioden også fint kan nyte fotturene i Cinque Terre, er de beste tidpunkt gjerne dem utenom høysesongen.

For eksempel er september/oktober ideelle måneder, da det er færre turister og mer moderate temperaturer (ikke for varmt). I disse månedene kan man både nyte godt av alle turstiene, gå mye på tur, og nyte badelivets gleder.

Også i perioden fra mars til mai er en god periode for Italiaferien. Man finner også da relativt få turister, og man kan nyte godt av stedenes service og turområder.

Påsken og italienske langhelger (1.mai, 25.april, 6.juni) er riktignok perioder der mange italienere også kommer til Cinque Terre.

 

4 – Finnes det alternative fotturer enn dem på Sentiero Azzurro?

Selvfølgelig. Sentiero Azzuro er den best kjente, og Via dell’ Amore den mest spektakulære (fortsatt stengt). Det er likevel mulig å gå mange alternative, mindre kjente fotturer, som er minst like spektakulære. Vi forteller om disse her.

Riomaggiore – Portovenere

Via dei Santuari

Monterosso – Levanto

Levanto – Portovenere

Levanto – Framura

 

5 – Hvilket utstyr behøves for fotturer i Cinque Terre?

For fotturer i Cinque Terre er det nødvendig med gode sko og sekk.

Gode hiking-sko eller lette fjellsko (Goretex ikke nødvendig) er absolutt å anbefale, da dette er stier som ofte går i ulendt terreng. Det er også nødvendig med en liten sekk (8/12L) for mat og drikke.

Klimaet er mildt mellom oktober og mars, og varmt i sommerhalvåret. Uavhengig av dette er det for de fleste turene ikke nødvendig å ha med seg sekken full av drikke, da omtrent alle turene – sett bort ifra dem mellom Riomaggiore-Portovenere eller Monterosso/Levanto – Portovenere-  går via små landsbyer der det finnes flere fontener med drikkevann til påfyll.

Dersom dere kommer til Cinque Terre på høsten/vinteren, er det også nødvendig med et par lange bukser, mellomlag (fleece) og en vann- og vindtett jakke, i tilfelle regn. Temperaturene er også i denne perioden stort sett gode, det er sjelden man går under 12 grader.

 

Har du flere spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss!  [/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]